Világ közepe

– Sírtál?

– Igen. (3 mp csend) Akarod hallani a régi mesét újra? (szipog, 5 mp csend) Ma megint hallottam: barátnőnek nem kellek, de maradjunk barátok, ha lehet. (6 mp csend) Nem lehet!

– Néhányan mondják: jó barátságon alapul a szerelem.

– Nem hiszem, (2 mp csend) jó barátság és szerelem? Nem, nem hiszem. A szerelem sokkal több mint barátság, olyan, mintha barátok is lennénk, de a szerelmes embernek a másik … a világ közepe. (6 mp csend) Miért hallgatsz? Nincs igazam? (3 mp csend) A barátnál érzed, hogy ő neked a világ közepe? Ülsz itt csendben, nézel rám. Mi van? Te vagy a mesemondó, mondj egy mesét a világ közepéről! Hol van? (9 mp csend után)

– Hol volt hol nem, volt az Óperenciás tengeren túl, még a hármas határhegyen is túl, volt egy leány. Mindentől nagyon messze volt, elhatározta, megkeresi a világ közepét.

– Jó lesz!

– Elmondta édesanyjának: már ő otthon tovább nem marad, elindul, megkeresi a világ közepét. Édesanyja kérlelte: ne menj lányom, ne menj, úgy sem leled meg, nincs a világnak közepe. A lyány hajthatatlan maradt: édesanyám, süssön nekem kérem hamuban sült pogácsát! Azzal kiment a kútra egy kanna vízért.

A kútnál találkozott a barátnőjével: megyek, megkeresem a világ közepét. Jössz vélem? A barátnő nagyon nézett: téged meg mi lelt?

– A barátom azt mondta, legyünk barátok. Nem akarok barátja lenni, azt hittem kedvese vagyok és felesége leszek. Nekem ő volt a világ közepe. Most nincs senki világom közepén és nagyon fáj. Meg akarom keresni a világ közepét, hátha ott vár kedvesem, aki elvesz feleségül.

– Mennék én mennék megtalálni a világ közepét, de nem mehetek véled. Mit szólna a kedvesem? Várna rám, míg visszatérek?

A lyány elindult, vett az interneten repülőjegyet és kiment a repülőtérre. Megszólította a repülőgép: hova tartasz te leány hamuban sült pogácsával és kancsó vízzel a zsákodban?

– Megyek, megkeresem a világ közepét. Te sokat repültél. Tudod, hol van a világ közepe?

– Sokfelé repültem, de a világ közepét még nem láttam. A hármas határhegynél tovább nem vihetlek, ott visszafordulok, estére a párom mellé gurulok.

A lyány felmászott a hármas határhegy legmagasabb csúcsára és onnan nézett szerte szét, hátha meglátja a világ közepét. Nem látta. Látott viszont egy hőlégballont. Integetett neki, az leereszkedett és felvette a kosarába: hova tartasz te leány?

– Megyek, megkeresem a világ közepét. Ott vár kedvesem és elvesz feleségül.

– Bolond vagy te leány, nincs a világnak közepe. Sokfelé fújt már a szél, de a világ közepét még nem láttam. Merre keresed?

– Nem tudom. Örültem, mikor megláttalak, azt hittem, neked van fogalmad.

– Az Óperenciás tenger közepéig elviszlek, de tovább nem mehetek, vár a hegylábánál a kedvesem, sokáig nélküle nem létezem.

 

  1. rész holnap következik.

Leave a Reply